استاد حكيمي و مكتب تفكيك – مجله روز

به مرجع تخصصي گردشگري و توريست خوش آمديد

  • «كاظم غريب آبادي» دبير ستاد حقوق بشر ايران شد
  • تغيير معنادار آمار‌هاي كرونايي
  • توصيه هايي براي بهبود عملكرد كبد
  • شرايط پرسپوليس براي بازي با الهلال بد نيست
  • «مايكل كين»: ديگر بازيگر نيستم، نويسنده‌ام

استاد حكيمي و مكتب تفكيك – مجله روز

۱۹ بازديد

اولين. مدرسه تفكيك در جريان حوزه علميه مشهد در دهه هاي اخير با فعاليت هاي مرحوم ميرزا مهدي اصفهاني (متوفي 1365 پيش از ميلاد) شاگردان فقه و اصول ميرزا نائيني در نجف و شاگرد برجسته وي آيت الله حاج شيخ مجتبي قزويني (فوت 1346) قبل از ميلاد) و شاگردانش آيات سيدان ، مرحوم مرواريد ، …

استاد حكيمي و مكتب تفكيك – مجله روز https://majale-rooz.ir/2021/08/استاد-حكيمي-و-مكتب-تفكيك-مجله-روز/ مجله روز Sat, 28 Aug 2021 03:24:04 0000 عمومي https://majale-rooz.ir/2021/08/استاد-حكيمي-و-مكتب-تفكيك-مجله-روز/ اولين. مدرسه تفكيك در جريان حوزه علميه مشهد در دهه هاي اخير با فعاليت هاي مرحوم ميرزا مهدي اصفهاني (متوفي 1365 پيش از ميلاد) شاگردان فقه و اصول ميرزا نائيني در نجف و شاگرد برجسته وي آيت الله حاج شيخ مجتبي قزويني (فوت 1346) قبل از ميلاد) و شاگردانش آيات سيدان ، مرحوم مرواريد ، …

اولين. مدرسه تفكيك در جريان حوزه علميه مشهد در دهه هاي اخير با فعاليت هاي مرحوم ميرزا مهدي اصفهاني (متوفي 1365 پيش از ميلاد) شاگردان فقه و اصول ميرزا نائيني در نجف و شاگرد برجسته وي آيت الله حاج شيخ مجتبي قزويني (فوت 1346) قبل از ميلاد) و شاگردانش آيات سيدان ، مرحوم مرواريد ، مرحوم ميرزا جواد تهراني ، استاد حاج حيدر رحيم پورازغدي ، مرحوم استاد حكيمي و غيره. آنها به نقد و رد ميراث فلسفي ارسطو و افلاطون (كه در فلسفه مشاء ، روشنگري و خرد متعالي متجلي شده است) اشاره مي كنند و يافته هاي الهياتي و استعاري اين دو فيلسوف مشهور يوناني را در تعارض با مباني كلامي مد نظر قرار مي دهند. قرآن و معارف اهل بيت.

دومين. جريان انتقاد از فلسفه يونان (ميراث ارسطو) و به اصطلاح عرفان و تصوف (ميراث افلاطون و افلوطين) پس از ورود به جهان اسلام از زمان امويان و عباسيان ، عمر طولاني دارد و به گفته متون رجالي ، اولين نفي ارسطو ، هشام بن حكم (درگذشت 199 هجري قمري) شاگرد برجسته امام صادق و كاظم (ع) نوشته است (شيخ طوسيه ، اختيار معارفه الرجال 2/530) نجاشي / 307) و در زمان غيبت او ، الهيات شيعه با آثار بزرگي چون نوبختي ، مفيد ، ابن زهره حلبي ، طوسي ، سيد مرتضي ، قطب الدين راوندي ، علامه حلي ، علامه مجلسي ، ميرزا قمي ، ملا احمد نراقي و … مسئول دفاع وي متكلم روشنفكر شيعه و منتقد اصول فلسفي و عرفاني يونان.

سوم. زنده ياد استاد حكيمي با نگارش مقاله اي تحت عنوان “مكتب جدايي” در سال 1371 در كيهان فرهنگي و انتشار كتابي با همين عنوان در سال 1375 ، اصطلاح “مكتب جدايي” را مطرح كرد. اين تفسير بدين معناست كه فيلسوفان و عارفان مسلمان بايد بين آموزه هاي فلسفي و عرفاني يونان و آموزه هاي كلامي مكاشفه (معارف قرآن و اهل بيت عليهم السلام) و عدم اشتباه اين دو با سردرگمي اسرار آميز و مضر.

چهارم مكتب تفكيك مخالف عقلانيت و استدلال نيست و به الهيات در مسائل الهياتي مانند توحيد ، نبوت ، معاد و غيره اعتقاد دارد ، اما بيان مي كند كه ميراث الهياتي ارسطو و افلاطون با استانداردهاي عقلاني مطابقت ندارد. دليل باطني خدا ، الهيات يوناني نيز با وحي در تضاد است.

پنجم. در برخي از سخنان مرحوم ميرزا مهدي اصفهاني ، برخي از موضوعات در مخالفت با استدلال و استدلال مطرح شده و مورد انتقاد و اعتراض طرفداران و مخالفان فلسفه قرار گرفته است. برخي از منتقدان فلسفه وجود برخي مشكلات در اين زمينه را به قول ميرزا اصفهاني پذيرفته و آن را مورد انتقاد قرار داده اند.

ششم مرحوم حكيمي در انتقاد از فيلسوفان و عارفان مسلمان ، آداب نقد و گفتگو را رعايت كرد و هرگز تلاش نكرد تا درگيري متعصبانه آلوده به تكفير و سوء تفاهم هاي شخصي بين مخالفان و حاميان فلسفه و عرفان را آغاز كند.
اين سنت نقد و گفتگوي محترمانه به طور مداوم در ميان ديگر بزرگان مكتب تفكيك رعايت شده است ، از جمله آخرين آيات حاج شيخ مجتبي قزويني و ميرزا جواد تهراني ، و ديگر شخصيت فرقه اي زنده و برجسته آيت الله سيد.جعفر سيدان.

هفتم. مرحوم محقق محمدرضا حكيمي ، علي رغم اصرار بر پاكي انديشه ديني ، در برخورد با انديشمندان و روشنفكران با گرايش هاي مختلف قبل و بعد از انقلاب مشهود و مشهور بود ، به طوري كه مرحوم دكتر شريعتي ، علي رغم نظريات اختلافات با مرحوم حكيمي وي را مربي كامل خود در تصحيح و ويرايش محتواي آثار صوتي و مكتوب خود كرد. اين ويژگي خردمندانه مي تواند الگويي براي نسل فعلي و دانش آموزان در برخورد با انديشه ها و انديشمندان مختلف باشد ، به طوري كه در ابهامات و ترديدهاي زمان غافلگيري و عدم راهنمايي و حجت معصوم خداوند ، تا آنجا كه ممكن است روش دانش و افكار صحيح و سازگار با علم و اعتماد آشكار

هشتم. برخي از آثار استاد حكيمي در نقد اصطلاح فلسفه و عرفان عبارتند از: مكتب جدايي ، اجتهاد و تقليد در فلسفه ، حالت عقل ، الهيات الهي و الهيات انساني و معاد جسماني در حكمت متعاليه. با اين حال ، برجسته ترين اثر علمي وي دائرclالمعارف و حديث قرآني (12 جلد) است كه او با دو برادر متفكر خود ، آيت الله حاج شيخ محمد محمد حكيمي و زنده ياد آيت الله حاج شيخ علي. در الحيات ، مباحثي مانند معرفت شناسي ، اعتقادات ، مردم شناسي ، اخلاق ، فرهنگ ، جامعه ، اقتصاد ، سياست و شيوه زندگي از منظر قرآن و روايات معتبر اهل بيت (com) مطرح شده است.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.